Vækkeren : Eller: Den vigtige Opfindelse formedelst ethvert Lommeuhr, at vaagnes sikker og til bestemt Tid, endog paa mindre end et Minut nær
1812, Joh. Henr. Moritz Poppe
Det følgende er tænkt som inspiration til dig, der vil bruge de digitaliserede bøger og fotografier på www.tekniskkulturarv.dk i din undervisning i historie og beslægtede fag på fx STX, HHX, EUX eller HTX. Der præsenteres en række ideer til, hvordan de digitaliserede bøger kan bruges.
Verden anno…?
Hvilke teknologier blev udviklet og diskuteret, og hvilke problemer forsøgte man at løse i Danmark for omkring 100, 150 eller 200 år siden? Her er det ikke nødvendigvis tanken at dykke langt ned i de historiske bøger, der kan være lidt kringlede at læse for en moderne læser. I stedet er det tanken at bruge de digitaliserede bøger til at få et indtryk af, hvilke emner der optog datidens teknikere. Det kan man danne sig et indtryk af ved at ”bladre” lidt i bøgerne og måske især kigge på titler, illustrationer og indholdsfortegnelser.
Kigger man efter bøger fra omkring 200 år siden, støder man fx på en bog om de bedste og nyeste landbrugsredskaber. Der er også en tekst om regler for tidens nøjagtige måling med ure og en bog om dampmaskinen og dens praktiske anvendelse på jernbaner og dampskibe. Og kigger man i katalogerne fra de tidlige industriudstillinger i fx 1834 og 1836 får man hurtigt et indtryk af, hvordan ordet industri betød noget andet dengang.
Vil man hellere beskæftige sig med slutningen af 1800-tallet, hvor industrialiseringen havde forandret Danmark på mange måder, kan man fx tjekke en bog om syerskernes forhold eller Emil Hornemanns tekst om børns anvendelse i fabrikker, læse bøger om elektricitet og de første elværker, kunstgødning, telefoner, cykler og amatørfotografi. Eller tjekke diskussionerne om håndtering af affald og spildevand.
Er det begyndelsen af det 20. århundrede, der interesserer, kan man bl.a. finde bøger om luftens erobring og præsentationer af ”Vore Flyvere”, få motorjournalisten Alfred Nervøs gode råd og vink til bilister om at være særligt opmærksom på utilregnelige medtrafikanter som enspænderkøretøjer og børn, om at forsøge at undgå at køre høns og hunde over, og om at vælge passagerer, der tager den tidlige bilismes punkteringer og andre forhindringer med højt humør.
I begyndelsen af det 20. århundrede kan man også følge elektricitetens og den armerede betons udbredelse og læse om meterens indførelse, følge forsøg med vindmøller og udviklingen af nye teknologier som radio (trådløs telegrafi). Der er også bøger om nye trends som videnskabelig ledelse baseret på tids- og bevægelsesstudier, arbejderbeskyttelse og diskussioner om Danmark som industriland. Er man optaget af den nye viden på naturvidenskabens område kan man fx tjekke Niels Bohrs disputats om metallernes elektronteori eller en bog om radioaktive stoffer.
Et tidsbillede: 1888
Historie handler ofte om, hvordan ting har forandret sig over tid, men det kan også være øjenåbnende at dykke ned i et bestemt tidspunkt og se, hvordan verden så ud præcis der. Inspireret af Hans Ulrich Gumbrechts bog om 1926 kan man bruge de digitaliserede bøger og fotografier til at dykke ned i året 1888, hvor den store nordiske industri-, landbrugs- og kunstudstilling fandt sted i København. Der er bevaret over 700 fotografier og en række publikationer fra udstillingen, så det er bare at gå i gang med at kigge.
Noget af det, man kan snakke om ud fra 1888, er fx dampmaskinerne som en stabil og veludviklet teknologi, hvis betydning og brug var voksende. Og så kan man sammenligne med teknologier som endnu kun var i sin vorden som fx elektrisk gadebelysning, der blev demonstreret på udstillingen.
Smedejern var på samme måde et udbredt materiale, mens den køleteknologi, der i dag er en væsentlig forudsætning for vores moderne måde at producere og indkøbe mad på, kun lige var begyndt at blive udviklet.
Hvis man går efter at danne sig et et synkront billede af Danmark anno 1888, vil det være oplagt også at inddrage andre kilder som fx Illustreret Tidende (illustrerettidende.dk), datidens aviser (mediestream.dk) og datidens tekniske tidsskrifter (ing.dk/danmarkshistorie). Tjek evt. også bogen Industri på udstilling i serien 100 danmarkshistorier. Den fortæller netop dansk industrihistorie med udgangspunkt i år 1888.
Historie fra mit lokalområde
De historiske bogsamlinger på DTU Bibliotek blev skabt i København, men der findes heldigvis i samlingen også mange værker, der fortæller lokalhistorie fra andre områder. Prøv at søge på lokale industrivirksomheder eller andre ting fra dit lokalområde.
Blandt de digitaliserede bøger er der fx bøger om betydningen af de jyske heder, forsøgsmøllen på Askov Højskole, Landsudstillingen i Aarhus i 1909, forslag til kanal og kraftanlæg ved Gudenåen 1910, industrivirksomheder som Aalborg Portland, broer opført af Christiani & Nielsen rundt i hele landet og meget andet. Det er også muligt at tjekke sit lokalområde i det værk om danske provinsers tilstand i økonomisk henseende, der udkom fra 1830’erne.
Historisk materiale om aktuelle temaer
Mens denne tekst skrives, er livet i Danmark præget af corona. Derfor kan det måske være relevant at kigge i en bog fra dengang, hvor det var koleraen, der hærgede i Danmark, og hvor det var årsagerne til koleraens ulige styrke forskellige steder, der blev undersøgt.
Et andet tema, der optager sindene aktuelt, er klima og miljø. I den forbindelse kunne det måske være interessant at læse om, hvordan man for over 100 år siden forsøgte at bekæmpe røgplagen i store byer som København. Eller om elbiler – eller elektromobilet, som det dengang blev kaldt – anno 1902. Det er også en mulighed at læse et værk af måske den første, der så naturen som noget, mennesker kan påvirke og ødelægge: Alexander von Humboldt. Den danske udgave af hans Kosmos er blandt de digitaliserede bøger.
Hvordan så fortiden ud?
Mange af de digitaliserede bøger er rigt illustrerede, og selvom nogle af dem kan være vanskelige at læse, er der ofte mange illustrationer, der kan give et indtryk af, hvordan tingene så ud. Se fx tegningerne af dampmaskinen i postskibet Mercurius, fotografier af kraner fra Titan og selvfølgelig de mange fotos fra udstillingen i 1888.
Fortidens videnslandskab
Hver tid har sine forestillinger om, hvad der er rigtig viden, og hvad der er rigtig adfærd. Ikke bare teknologier ændrer sig over tid, men også forestillinger, metoder, normer og begreber.
De digitaliserede bøger kan illustrere et andet videnslandskab, hvor andre spørgsmål optog sindene og fx give et indblik i, hvordan man så på en teknologi som flyvning, dengang det mere var noget for unge vovehalse end for komfortable passagerer.
De historiske bøger kan kort sagt være med til at afselvfølgeliggøre nutiden og åbne vores øjne for, at tingene kunne have været anderledes. Det er ingen naturlov, at vi har stikkontakter, wc’er og bad i vores boliger, og at vi kan transportere os rundt med biler, fly og jernbaner. I en bog med råd til boligsøgende fra 1908 kan man fx læse om, hvordan man så på badeværelset, dengang det ikke var alle, der havde et sådant i boligen.
Det er allerede nævnt, at industri er et af de begreber, der historisk har ændret betydning. Det – og andre begreber knyttet til industrialiseringen – kan man læse meget mere om i Jeppe Nevers bog Det produktive samfund fra 2013. Den kan med fordel bruges sammen med nogle af de digitaliserede bøger.
Store teknologiske systemer - udviklingen af det moderne samfund
Udviklingen af store teknologiske systemer som jernbanenet, telefoni, elektricitet, vandforsyning og kloakering har ændret hverdagslivet i Danmark.
Blandt de digitaliserede bøger kan man finde mange værker om udviklingen af disse systemer og om, hvordan de nye teknologier blev taget i brug. I en vejledning for forbrugere af elektricitet fra 1906 kan man fx læse om elektriske strygejern som en ny teknologi, der efterhånden havde fået en vis udbredelse, fordi de var praktiske, pæne og bød ”Husmoderen særlig store Behageligheder”. Og i en bog om elektriciteten og dens anvendelse fra 1915 er der et kapitel om det elektriske køkken, der forudså, at det om et par årtier ville være kul- eller gaskøkkenet, der var en kuriøsitet.
Fiaskoer og forladte stier
Når vi skriver historie, kan vi have en tendens til at fokusere på det, der blev en succes og glemme alle de andre veje, vi kunne være gået. Alle fravalgene, alle fiaskoerne og alle de forestillede fremtider, der aldrig blev til noget.
De digitaliserede bøger kan være med til at minde os om dengang, hvor man fx diskuterede, om jævnstrøm eller vekselstrøm var fremtiden, om latrintønder eller wc’er var den bedste løsning, eller om gaderne skulle være oplyste med gaslamper eller med elektrisk belysning.
De kan også minde os om, at mange forslag og mange tanker om alternative løsninger ligger bag den teknologi, vi kender i dag.
Er I generelt interesseret i denne vinkel på historien, så tjek også lige hjemmesiden fra Museum of Failure.
Teknologihistoriske perspektiver og tilgange
Der er mange måder at arbejde med historie på. Man kan fx gå begrebshistorisk til værks eller benytte nogle af de klassiske teknologihistoriske tilgange som teorien om store teknologiske systemer (LTS), teknologiens sociale konstruktion (SCOT) eller aktør-netværk teori (ANT).
Mange af de digitaliserede bøger vil kunne bruges som kilder, hvis man vil afprøve nogle af de tilgange til teknologihistorie, som præsenteres i undervisningsmateriale målrettet idéhistorie på htx, som Teknologihistorie DTU har udviklet. Du finder materialet her.
Kildemateriale til de store opgaver
En del af de digitaliserede bøger vil måske kunne bruges som kilder i forbindelse med DHO/DIHO-opgaven eller SOP/SRP. Brede emner som energi, mobilitet, innovation og arbejderforhold eller oplysninger om bestemte teknologier som flyvemaskiner, radio og elektricitet vil man kunne finde masser af materiale om.
En del af udfordringen (og opgaven) vil være at kunne finde de relevante kilder frem. For nogle gange skal man vide, at en elbil anno 1902 blev kaldt en elektromobil, at radio gik under navnet trådløs telegrafi, og at et fly blev kaldt et aeroplan. Ved søgning i historiske kilder skal man altså ofte kunne tænke i alternative begreber og stavemåder.
Brugen af de digitaliserede bøger vil også kræve en vis kildekritisk indsigt. For nogle gange er vi jo blevet klogere, og hvad der engang var den skinbarlige sandhed, opfattes måske ikke længere som korrekt viden.
Vækkeren : Eller: Den vigtige Opfindelse formedelst ethvert Lommeuhr, at vaagnes sikker og til bestemt Tid, endog paa mindre end et Minut nær
1812, Joh. Henr. Moritz Poppe
Om de sandsynlige Aarsager til Choleraens ulige Styrke i de forskjellige Dele af Kjöbenhavn : Og om Midlerne til i Fremtiden at formindske Sygdommens Styrke
1853, Julius Thomsen, August Colding
Beretning om Dagrenovationens Indsamling, Transport og Anvendelse samt Renholdelsen af Gaderne : I Berlin, Hamburg, Dresden, Frankfurt, Wiesbaden, Straszburg, Køln, Kiel og Paris. Meddelt ved det hygiejniske Lægemøde
1888, J.F. Meyer, J.F. Meyer
Forsøgsmøllen : I Statens Forsøgsmølle i Askov
1900, Poul La Cour
Elektromobilet
1902, J. Klugmann
Cyclens Historie i et Aarhundrede
1905
Vore Flyvere : Afred Nervø
1910, Jens Ervø
Elektriciteten og dens Anvendelse i det daglige Liv
1915, O. Folden
Spareudstillingen Varme, Lys, Kraft : Arrangeret af: Statens Kulfordelingsudvalg ,Dansk Brændels- og Kontrolforening, Landsforeningen "Dansk Arbejde", Teknologisk Institut og Husmoderforeningen
1920
100 Vink og Raad for Automobilister
1920, Alfred Nervø
Afbildninger af de bedste og nyeste Agerdyrkningsredskaber : med Beskrivelser
1822, O. J. Winstrup
Geometri Og Mekanik For Kunstnere Og Haandværkere
1829, Baron Charles Dupin
Dampmaskine i Det Kongelige Danske Postfartøi Mercurius : Helliget Den Kongelige Danske Generalpostdirection
1831, Georg Frederik Ursin
Regler for Tidens Nöiagtige Afmaaling ved Uhre
1839, Urban Jürgensen
Om Uhre : Deres Indretning og hensigtsmæssige Behandling
1843, G. F. Ursin
Den Mathematisk-naturvidenskabelige Dannelses Betydning og Berettigelse.
1850
Kort Fremstilling af Planerne til de nye Vand- og Gasværker for Kjöbenhavn og Forstæderne
1852, A-. Colding
Nogle Ord om Tegnekunsten og den allerførste Underviisning i samme
1854, G. F. Hetsch
Det Nyere Agerbrug : Et Eksempel Paa Videnskabernes Almennytte
1862, Justus C. Xiebig
Vandforsyning til Huusbrug og Industrien
1863, Hanssen, Englisch
Havet Med Dets Plante- Og Dyreverden : En Skildring For Dannede Af Alle Stænder
1866, G. Hartwig
Fornuftig Madlavning og Husbrug : Eller om hensigtsmæssig Valg og Tilberedning af Næringsmidler
1866, C.N. Scharling
Hvilken Betydning have de jydske Heder og hvorledes bør de benyttes
1872, C. Dalgas
Varmelære
1872, C.V. Holten
Kemi Til Skolebrug
1876, Knud Høyer
Om Tegneundervisning : navnlig i Skoler for Børn
1876, V. Klein
Telefonen : eller den elektriske Taletraad
1878, Albert Andresen
Haandbog I Den Systematiske Botanik : Nærmest til brug for Universitets-Studerende og Lærere
1879, Eug. Warming
Om Elektrisk Belysning
1879, V. Edsberg
Uorganisk Kemi : For Folkehøjskoler og Landbrugsskoler
1881, Chr. Feilberg
Crystal Palace International Electric Exhibition 1881-82
1882
Kampen mellem det Elektriske Lys og Gasbelysningen
1883, Edv. Kolderup
Elektriciteten : En Skildring af dens Frembringelses- og Virkemaader og af dens Anvendelser i det praktiske Liv med særlig Hensyn til den historiske Udvikling samt til de seneste Aars Opdagelser
1884, K. Prytz
Hvorledes kan en stor By der ligger ved Havet bedst Fjærne sine Affaldsstoffer? : Prisbelønnet Besvarelse af den tekniske Forenings Prisopgave for 1886
1887, Michael Cohn
Mekanisk Fysik : ELLER LÆREN OM LEGEMERS LIGEVÆGT og BEVÆGELSE
1888, Georg Forchhammer, Julius Petersen
Haandbog i Geometriske Konstruktioner : Til Brug For Haandværkere Og Elever I Haandværker- Og Tekniske Skoler
1890, J. G. J. Aagaard
Tegninger Til Brug Ved Undervisningen I Maskinlære
1893
Amatør Fotografen : Haandbog for Begyndere
1894, C.W. Talén
Die Petroleum- Und Benzinmotoren, ihre Entwickung, Konstruktion und Verwendung : Ein Handbuch für Ingenieure, Studierende des Maschinenbaus, Landwirte und Gewerbetreibende aller Art
1894, G. Liecfeld
Renovationsvæsenet i København og Danske Provinsbyer : Særtryk af Tidsskrift for Sundhedspleje. 1. R. IV.
1894
Forsøg Angaande Vindkraftens Anvendelse I
1895, Poul La Cour
Telefonen : Til Vejledning for Telegrafpersonalet
1896, O.H. Henrichsen
Telegrafering uden Traad : Efter Marconisk Metode. En populær Fremstilling af de elektriske Svingningsfænomener
1898, F. Barmwater
Forelæsninger over Organisk Kemi
1898, N. Steenberg
Motorvogne og deres praktiske Anvendelse
1901, Aage Hüttemeier
Kemi for Skolekøkkenafdelingen paa Statens Lærerhøjskole
1903, Julius Petersen
Dag-renovationen i Kjøbenhavn med Forslag Vedrørende dens Omordning
1904
Sandflugtens Dæmpning i Tisvildeegnen 1724-38
1905, Edvard Holm
Udvalgets Rejseberetning i Anledning af Udstillingen af Arbejderbeskyttelsesmidler m.m. i København 1907
1906, J. M. Videbæk, Søren Ringer, Fernando Linderberg, N. Heyman
Kjøbenhavns Telefonvæsen 1881-1906
1906, Fritz Johannsen
Vejledning for Forbrugere af Elektricitet
1906, H.S. Bork
Lærebog I Organisk Kemi
1906, S. M. JØRGENSEN
Hygiejnisk Raadgiver for Boligsøgende : Vejledning til at finde en sund Bolig
1908, Poul Heiberg
Metersystemet : med en indledende Omtale af dansk Maal og Vægt.
1908, K. Prytz
Luftens Erobring
1909, Helge Holst
Vore Flyvere : Cederstöm Svendsen
1910, Jens Ervø
Forslag til Kanal- og Kraftanlæg ved Gudenaa
1910, Kr. Thomsen, S.A. Faber
Aeronautisk Udstilling i Fregatten Jylland : Program
1910
Havets Erobring : I: Paa verdenshavenes bund. II: Hjemlige haves dyrkning
1910, J.O. Bøving-Petersen
Populær Veiledning Til Benyttelse Af Veirkort m. m.
1911, Meteorologisk Institut
Belysningsteknikkens historiske Udvikling
1912, Carl Jacobsen
Danmark som Industriland : Foredrag holdt den 23. marts 1912 i Industriforeningen i København
1912, Alex Foss
Om Vask og Vaskemidler
1913, Georg E. Mathiasen
Gassens Fordele og Anvendelse : Det Danske Gaskompagni 1913-1914
1914, William Küster
Vejledning Til Brug Ved Øvelserne I Organisk Analyse
1916, J. K. GJALDBÆK
Stærkstrømselektronik : En Lærebog Og Haandbog
1916, E. v. Holstein Rathlou
Hvorledes Mathematiken I Tiden Fra Platon Til Euklid Blev Rationel Videnskab
1917, H.G. Zeuthen
Sund Skoleungdom : En Lærebog I Skolehygiejne
1917, Poul Hertz
Berlingske Tidendes Sparevejledning : Fem Foredrag holdt ved Berlingske Tidendes Spareuge samt i Odd-Fellow-Palæet 24. Februar 1917
1917
Vejledning i Fotografi
1917
Materialkemi For Bygningsteknikere
1918, A. L. VANGGAARD, J. JONAS
Moderne Motorbrændselsstoffer : Foredrag holdt som Indledning til en Diskussion i Københavns Motor Klub den 12. April 1918
1918, F. Schmitto
6 Bilag til Lærebog i Vejbygning og Kloakering
1919, C. L. Feilberg
Vejledning i Delemetoder og Skærehastigheder : Samt Brugen af Regnestok
1919, W. Christensen, F.C.G. Sehelbeck
Kortfattet Lærebog i Vejbygning og Kloakering
1919, C. L. Feilberg
Vor Jords Atmosfære : Lidt Meteorologi
1922, P. Dahlberg
Vi bruger cookies til at føre statistik over antal besøgende og huske om du tillader det. Vil du tillade statistik? Læs mere