Elektricitet

Forestil dig en hverdag uden batterier og stikkontakter. Den ville være noget anderledes. I 1891 åbnede Danmarks første offentlige elværker, og siden har elektriciteten bredt sig på arbejdspladserne, i hjemmene og i det offentlige rum.

I begyndelsen konkurrerede det elektriske lys med gaslyset, men efterhånden blev gaslamperne slukket, og det skarpe hvide lys tog over. I hjemmene fik vi efterhånden flere og flere elektriske apparater fra strygejern og støvsugere til mikrobølgeovne og computere. Og på arbejdspladserne blev aften- og nattearbejde i højere grad en mulighed, ligesom elektromotoren ”demokratiserede” adgangen til motorkraft. Små og mellemstore virksomheder havde nemlig lettere ved at investere i og håndtere en elektromotor end en dampmaskine.

I begyndelsen blev strømmen produceret på jævnstrømsværker, men i 1907 blev elværket i Skovshoved bygget om til vekselstrøm. På sigt vandt vekselstrømmen kampen mellem de to systemer.

Bøger fra dengang elektriciteten begyndte at sætte sit præg

I den historiske samling på DTU Bibliotek kan du finde fotografier fra den store industriudstilling i 1888, hvor elektriciteten blev demonstreret med fyrtårn, elektrisk springvand og buelamper i gaderne. Du kan også finde indlæg i diskussionerne om gas kontra elektricitet og om jævnstrøm kontra vekselstrøm.

Der er også bøger, der gør os klogere på, hvordan man forestillede sig brugen af elektricitet, før den blev en selvfølgelig del af vores hverdag. Læs fx om elektriciteten i landbrugets tjeneste eller om dens anvendelse i husholdningen. Der er også lærebøger, håndbøger for elektrikere og meget andet. Nedenfor ses et udpluk af de mange bøger, der berører emnet elektricitet.

Bøger

Fotografier