Det materielle velfærdssamfund

Hvad er at foretrække? Skal vi bruge de lange mørke vinteraftener på at fremstille vores egen stol som husflid, eller skal vi gå hen og købe en industrielt fremstillet stol? Det var et spørgsmål, der stadig kunne sætte sindene i kog i 1880'erne, hvor husflidens betydning blev diskuteret. Dengang kunne man finde debattører, der syntes, at de stadig flere fabriksfremstillede varer var et onde, og at vi hellere skulle fremstille tingene selv.

Det var dog ikke det synspunkt, der slog igennem. Tværtimod er en af de ting, der kendetegner det moderne samfund, at vi lever i et materielt velfærdssamfund med råd til at købe relativt billige fabriksfremstillede varer i læssevis. Vores større og større hjem er stopfyldte med ting som aldrig før i historien: tøj, fabriksfremstillede møbler, wc'er og vandhaner, køkkenting osv. osv.

Den flittige revolution

Nogle forskere kalder industrialiseringen for den flittige revolution ("the industrious revolution"). Det er for at understrege, at et vigtigt karakteristika ved udviklingen var, at mange mennesker begyndte at sælge deres arbejdskraft og bruge pengene på at købe færdige varer i stedet for at være selvforsynende. Uden forbrugere, ingen fabrikker.

Nedenfor er valgt et lille udpluk af bøger, der kan være med til at belyse, hvor meget vores hverdag har forandret sig de sidste 200 år. Du kan selv finde mange flere ved at søge i bøgerne fra den historiske samling på DTU bibliotek.

Bøger